Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Δυνατότητες στον πρωτογενή τομέα

Κάποτε στα Γρεβενά έβοσκαν πάνω από ένα εκατομμύριο (1.000.000) πρόβατα. Κάποτε ο Τσάνταλης αγόραζε τα σταφύλια από τα αμπέλια στους Μαυραναίους, το Μαυρονόρος και το Κοσμάτι. Σήμερα γρεβενιώτικα προϊόντα, όπως φακές και ρεβύθια, βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα. Τα τυριά της περιοχής μας είναι από τα καλύτερα, το κρέας που παράγεται εξαιρετικό. Αγρότες και κτηνοτρόφοι με πραγματικό μεράκι παράγουν προϊόντα αξιοζήλευτα, που θα έπρεπε να βάλουν τα Γρεβενά στον χάρτη. Ενώ πολλοί καταναλωτές στην Ελλάδα αγοράζουν γρεβενιώτικο προϊόν ξέρουν ότι θα είναι υψηλής ποιότητας, δεν έχουμε προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, να αναζητούν οι καταναλωτές ενεργητικά κάτι που να προέρχεται από τα Γρεβενά. Πώς θα μπορούσε αυτό να αλλάξει; Με τεχνική εξειδίκευση, αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων  της περιοχής και ιδίως των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων και τυποποίηση.

Η τεχνική εξειδίκευση ενισχύεται είτε από τη λειτουργία τεχνικών/ επαγγελματικών σχολών, είτε από τη μαθητεία σε επιχειρήσεις που έχουν ήδη διακριθεί στον κλάδο. Σε επίπεδο επαγγελματικών σχολών, θα βοηθούσε η παρουσία και η διασύνδεση με τις επιχειρήσεις σχολών που έχουν ως αντικείμενο την τυροκομία ή την αμπελουργία/ οινοτεχνία, ενώ η λειτουργία υγιών επιχειρήσεων στους κλάδους αυτούς θα έφερνε πίσω και συμπατριώτες μας που έχουν δουλέψει για τις μεγαλύτερες και καλύτερες επιχειρήσεις γαλακτομικών προϊόντων ή οινοποιΐων στην Ελλάδα και την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας τους.

Οι παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής είναι σε μεγάλο βαθμό παραμελημένες. Δυνατότητες καλλιέργειας σε ορεινούς ή ημιορεινούς όγκους έχουν σε μεγάλο βαθμό παραβλεφθεί. Ιδίως τα οπωροφόρα δένδρα καλλιεργούμενα σε υψόμετρα θα έχουν διαφορετικό χρόνο συγκομιδής των καρπών τους, σε σχέση με τους αντίστοιχους στην υπόλοιπη χώρα, με αποτέλεσμα μέσα στο χρόνο να κατέχουν σχεδόν μονοπωλιακή θέση στην αγορά σε όλη την Ελλάδα. Σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο αναδασμών ή συνεταιριστικής δημιουργίας μεγάλων αγροτικών μονάδων, ώστε η καλλιέργεια να ομογενοποιείται και να εξασφαλίζονται σημαντικές οικονομίες κλίμακος, που θα μειώνουν το κόστος.

Τέλος, ένα βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουμε και δεν αξιοποιούμε είναι το νερό: έχουμε τη δυνατότητα να αρδεύσουμε κάθε στρέμμα καλλιεργήσιμης γης στον νομό μας, ειδικά στις πεδινές περιοχές. Το Ταμείο Ανάκαμψης περιέχει σημαντικά κονδύλια για εγγειοβελτιωτικά έργα, τα οποία είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν. Η αξία και οι παραγωγικές δυνατότητες της γης μπορούν να πολλαπλασιασθούν. 

Όλα τα παραπάνω, όμως, πρέπει να συνδυάζονται και με εξωστρέφεια. Στη Zootechnia που λήγει σήμερα η παρουσία επιχειρήσεων από τον τόπο μας είναι ελάχιστη. Δεν αρκεί να παράγουμε καλά προϊόντα, πρέπει να το δείχνουμε κιόλας. Τα προϊόντα του τόπου μας είναι τόσο καλά, και μπορούν να γίνουν ακόμη καλύτερα, που η προβολή τους θα πολλαπλασιάσει την οικονομική τους αξία σε βαθμό που δεν φανταζόμαστε. Σ' αυτό παίζει σημαντικό ρόλο και η τυποποίηση - η οποία θα οδηγήσει όχι μόνο σε προϊόντα περισσότερο εμφανίσιμα και αναγνωρίσιμα, αλλά και στη διασφάλιση της ποιότητάς τους.

Είναι απολύτως εφικτό να χτίσουμε ένα καλό όνομα στα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, με δεδομένο ότι ήδη πρωτοπόρες επιχειρήσεις του τόπου μας τιμούν την περιοχή με την ποιότητα των προϊόντων τους. Έχουμε πολύ καλά παραδείγματα και πρακτικές να ακολουθήσουμε και από την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και από τον τόπο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου